Shortcut to sustainable experiences

NY FINANSLOV VIL FREMME ØKOLOGI

Eksport, innovation og øko-mad i offentlige køkkener skal løfte økologien i Danmark til nye højder.

Måske vil flere marker blive økologiske med den nye finanslov?
Måske vil flere marker blive økologiske med den nye finanslov?

Ny finanslov vil fremme økologi via eksport, innovation og offentlige indkøb

- Vi mærker høje ambitioner for udviklingen af økologisk fødevareproduktion som motor for vækst og eksport, og som et effektivt miljø- og klimaredskab. Den stramme økonomi kan være en fordel for økologien, fordi økologi giver løsninger med gevinster for vækst, miljø og sundhed for samme eller færre penge. Det er tid til kloge vækst- og velfærdsløsninger, og ministerens udspil er et stærkt fundament for forhandlingerne, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening, der har både økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere som medlemmer.

Regeringens forslag til finansloven for 2012 kommer først på torsdag, men Fødevareministeriet oplyser, at finanslovsforslaget indeholder 72 millioner kroner til tre tiltag, som Økologisk Landsforening har lagt meget vægt på: 

  • Økologi i offentlige køkkener
  • Fremme af økologisk eksport
  • Investering i ny teknologi til det økologiske landbrug

Stort potentiale for vækst og innovation

- Der er et stort potentiale for dansk økologi på det globale marked, hvor vi ser en solid vækst. Den økologiske eksport fra Danmark er tredoblet i løbet af de seneste år. De danske landmænd kan fremover kun leve af at producere varer af høj kvalitet - og her er økologien en god mulighed, siger Evald Vestergaard og fortsætter:

- Økologi skaber innovation, fordi vi søger løsninger på miljø-, dyrvelfærds- og klimaudfordringer, og fordi økologer er oppe mod stærk konkurrence både fra lavprisvarer og udenlandske økologiske producenter. Derfor er ny teknologi og nye løsninger på økologiske udfordringer vigtig. Støtte til investeringer i ny teknologi kan styrke produktionen og muliggøre ny omlægning til økologi.

Økologisk vækstpakke

De tre elementer i finansloven indgår også i et forslag fra Økologisk Landsforening til en bredere Økologisk Vækstpakke, hvor der også anbefales yderligere initiativer, der vil udvikle økologi både på markedet og i marken. Fødevareministeren peger selv på flere vigtige behov som fremme af økologisk biogas og forskning. Økologisk Landsforening drøfter i dag de konkrete forslag, samt foreningens forslag til en styrket vækstpakke for økologi med fødevareminister Mette Gjerskov (S).

- Der er behov for en markant indsats for blandt andet økologisk produktudvikling, økologiske biogasløsninger og nye initiativer, der hjælper yngre landmænd med omlægning til økologi. Vi har også konkrete forslag til finansiering, siger Evald Vestergaard og fortsætter:

- Ministeren vil med denne pakke løfte økologien i Danmark til nye højder til glæde for vores drikkevand, sundhed, dyrevelfærd og miljø. Det er ægte grøn vækst, hvor både landbruget, miljøet og samfundets interesser imødekommes. Det bakker vi op om, siger Evald Vestergaard.

Kilde: Økologisk Landsforening

2013

2012

2011