Tidens nyhedsstrøm er fyldt med artikler om, at klimaet er under hårdt pres fra alle sider og kanter. Det påvirker naturligvis læserne i et vidst omfang, og mange føler også en nødvendighed for at gøre en indsats. Langt størstedelen af de danske familier ønsker at hjælpe med aflastningen af miljøet i nogen eller højere grad. Men hvordan kan man gøre det, uden at man skal gå ned på levestandarden eller leve halvdelen af tiden i hjemmet, med slukket lys? Mange af de ting, der bliver anbefalet at gøre kan virke på håbløst ubetydelige i kampen mod klimabelastningen.

Derfor har mange af landets elektrikere gået sammen og udviklet en lang række initiativer, der hjælper dig og din familie med at gøre jeres energi bæredygtighed. Både ved hjælp af diverse produkter, men der er også kommet nogle særlige pakker fra Det Økologiske Råd. Disse pakker er udviklet i samarbejde med de danske elektrikere. De indeholder en lang række muligheder for, at hustandens energiforbrug kan hjælpe til projekter, der skal bekæmpe miljøbelastningen. For at finde ud af hvordan din bolig kan energioptimeres, startes der med at udføre et el-tjek og eftersyn af el-installationer som allerede er installeret. Dette danner så rammerne for en plan til bedre og mere energieffektive el-installationer, som din elektriker kan hjælpe dig med at implementere.

Fra el-tjek til grøn energi

Blandt de ting, som din elektriker kan hjælpe dig med i forhold til bæredygtig energi, er diverse komponenter, der langt hen ad vejen kan udgøre en stor del af husstandens elforbrug. Der kan være variation i forbindelse med, hvor meget strøm som komponenter kan drive ind. Eksempelvis solceller og solfangere er glimrende redskaber til at hjælpe energiforbruget med at blive mere bæredygtigt. Dog kan de i langt de fleste af tilfældene ikke drive et helt hus’ forbrug på egen hånd, så de skal derfor ses som et supplement til eksempelvis sommerhuset, der alligevel ikke skal bruges hele året. Selvom solen skinner forholdsvis sjældent i Danmark, så kan det stadigvæk være en idé at få installeret solfangere eller solceller i husstanden. De absorberer nemlig også normalt lys, og altså ikke kun solstråler. Derfor kan du trygt installere dem på dit tag eller dit sommerhus. De kommer til at betale sig selv ind hen ad vejen.

Husk at tale med din elektriker om, hvordan han/hun kan være med til at gøre din bolig endnu mere bæredygtig! Bor du i Aarhus findes der masser af el-installatører der kan hjælpe dig med alt fra el-tjek til energioptimering.