Tilstoppede gulvafløb, vaske og toiletter, der ikke skyller ud er problemer, der langt de fleste gange fører til gener som dårlige lugte i badeværelset og hele huset. Oftest er lugten så kraftig, at det bliver uudholdeligt at opholde sig i nærheden. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvornår du selv kan gøre noget ved dit afløb, og hvornår du skal ringe efter hjælp. For hvis du bare sørger for at rengøre dine gulvafløb med omtanke, så vil du både slippe for lugten og undgå, at gøre skade på miljøet med skadelige kemikalier.

Hvert afløb i husstanden er forsynet med en vandlås, der forhindrer kloaklugte i at komme ind i huset. Der er altid lidt vand i låsen, hvilket fungerer som prop, men det er også her, at generne kan opstå, hvis afløbet tilstoppes. Ældre afløbsrør bliver stoppet til med tiden, hvis plejen bliver forsømt, men det kan også gå ud over dit helt nye gulvafløb, hvis du ikke passer det ordentligt.

Rens det ordentligt – og med omtanke

Ofte kommer lugtgener i badeværelset fra gulvafløbet i bruseren. Selvom det ikke nødvendigvis er stoppet, så bliver det ikke skyllet grundigt igennem ved eksempelvis korte brusebade. Her er det en god idé at tage en stor spand varmt vand – eller to – og hælde det i afløbet. I hvert fald én gang om ugen. I samme ombæring er det en god idé at tage risten op, og med godt, gammeldags knofedt fjerne synligt affald, såsom hårrester og større klumper snavs.

Af hensyn til miljøet og bæredygtigheden, så skal man være varsom med at bruge kemiske midler som kaustisk soda, afløbsrens og kloring. Midlerne er meget ætsende og skal derfor undgås om muligt. Hvis mængden af kaustisk soda er for stor, så kan det også deformere rør af plast og simpelthen gøre dit afløb utæt, på grund af den voldsomme varme, det frigiver.

Hvis du blander klorholdige midler og rengøringsmidler, så risikerer du desuden at skabe meget giftige dampe. Dette kan bestemt ikke anbefales. Desuden skal du være opmærksom på, at klorin er skadeligt for miljøet, hvorfor vi fraråder brugen heraf.

Hvis du mangler gode råd og fifs til at rense dit gulvafløb selv, så spørg altid din VVS’er. Nogle gange kan det klares over telefonen, og nogle gange skal der professionelle hænder til. Hvis du derimod mener, at du bare trænger til at få udskiftet det gamle gulvafløb, så husk at vælge et der er nem at vedligeholde, så gulvafløbet holder i mange år.