Det danske forår og den danske sommer er notorisk kendte for at være utilregnelige. Det ene øjeblik skinner solen, det næste kan du stå i regnvand til knæene. Selvsamme fugtige, våde klima er lige præcis det, som de grønne alger bedst kan vokse i, og mange danskere står med et problem, når algerne eksempelvis har kastet sig over havefliserne. Flere er nemlig i tvivl om, hvordan en fliserens bør foregå. Selv om mange ved, at det blandt andet kræver håndkraft og stædighed, så er der tvivl om, hvorvidt kemikalier kan bruges i kampen mod de grønne pestilenser og flisepest.

Flere midler er nemlig blevet forbudt at benytte, i forhold til den skade, de gør på miljøet. Selvom algerne kan forsvinde, så risikerer man i samme omgang at forurene jorden og grundvandet, så det i sidste ende vil blive langt værre for haven, end hvis algerne stadig sad på fliserne. Derfor er det en god idé som have – og husejer at tjekke op på reglerne, når det kommer til rensning af fliser og de grønne alger, hvis du både vil være effektiv, men også tænke bæredygtigt.

Knofedt og vand er den bedste fliserens

Nogle opfatter det som en tabt kamp på forhånd, når den grønne misfarvning af fliserne først har fundet sted. Men slaget er på ingen måde overstået. Fat en stiv kost, og tilsæt masser af vand. Det er en gammeldags løsning, men den er særdeles effektiv. Selvom en højtryksrenser kan være nyttig, så kan den også ødelægge flisernes overflade. Så er algerne ganske vidst væk, men det er flisens beskyttende overflade også. Brug derfor masser af knofedt i starten, og hvis der er nogle ekstra genstride alger, så kan de fjernes med højtryksrenseren og dermed en mere koncentreret fliserens. Da knofedt ikke skader grundvandet er dette en meget bæredygtig løsning. Hvis det stadig volder dig problemer, kan du overveje at tale med et algefirma om din fliserensning.

I forhold til de kemiske midler, så er det meget afgørende, at du husker at læse etikken grundigt for at sikre dig, at midlet overholder de regler, der er blevet bestemt fra Miljøstyrelsens side. Hvis du er i tvivl om midlet kan bruges, så står der gerne et telefonnummer, hvor du kan få vejledning om, hvorvidt du med god samvittighed kan tage midlet i brug. En fliserens kan både udføres på egen hånd men nogle gange er det bedre at lade professionelle kræfter komme til.