I det seneste årti er der kommet langt mere fokus på, hvordan vi som borgere kan være mere miljøbevidste og bæredygtige, når vi lever. Et sted, hvor det er nemt at finde løsninger og initiativer er på vores arbejdspladser, hvor flere kan løfte i flok, og hvor både ansatte og forbrugere kan nyde godt af en mere bæredygtig tankegang.

Derfor har EnergiTjenesten udarbejdet en certificering, kaldet ”Grønt Kontor”. En udmærkelse, der gives til arbejdspladser, der har klimabevidsthed og bæredygtighed højt på dagsordenen. Både i forhold til politik og markedsføring, men også i det helt praktiske på selve arbejdspladsen og i forhold til de ting, som de ansatte selv er med til at gøre.

Sådan bliver arbejdspladsen et ”Grønt Kontor”

Der er en række adgangskrav og betingelser, før din arbejdsplads kan få den grønne udmærkelse. Blandt andet skal firmaet have udarbejdet den lovpligtige energimærkning, en energirapport, en energi- og miljøhandlingsplan, samt gøre status på forbruget og indsatsen når det kommer til varme, vand og el. Disse mål skal fornyes hvert år.

EnergiTjenesten står klar med en konsulent til at hjælpe dit firma i gang og udarbejde nogle realistiske miljø- og energirapporter, som firmaet kan leve op til. Derefter er det op til firmaet, hvilke initiativer, der skal sikre, at firmaet kan opretholde de bæredygtige og klimabevidste standarder.

Et par eksempler på måder, hvorpå firmaer og arbejdspladser kan fokusere på bæredygtighed:

  • El-sparepærer i lamperne.
  • Lys-sensorer, der automatisk slukker på et givet tidspunkt.
  • Hvor meget vand bliver der brugt i arbejdstiden.
  • Er varmen tændt over weekenden.
  • Genanvendelse af kontormøbler og kontorartikler

Derudover kan firmaet sætte fokus på spild i arbejdstiden. Eksempelvis kan man også gøre en indsats for, at de ansatte skal tage egene drikkedunke med på job, så indkøb af plastickopper nedsættes. Men et andet oplagt sted at sætte ind er i forhold til den madordning eller kantine, der bliver benyttet. Kødfrie dage, mindre madspild er bare nogle af de ordninger, som flere firmaer er begyndt at sætte fokus på. Her kan der i høj grad sættes ind for at sikre sig en mere bæredygtig arbejdsplads.

I forhold til interiør kan man f.eks. også vælge bæredygtige eller brugte kontormøbler, når kontoret skal indrettes med møbler. Idag kan man få alt fra kontorstole til skriveborde og reoler i bæredygtige materialer, der ikke belaster miljøet. Møbel og flyttefirmaet jkOffice der ligger i Aarhus og København, opkøber blandt andet brugte kontormøbler fra konkursboer og hjælper dermed også deres kunder til, at opnå et grønnere kontormiljø.

Vær også opmærksom på at inddrage så mange ansatte som muligt i idéprocessen. Jo flere hoveder, jo flere idéer.